معرفی کتاب حماسه حسینی: جلد اول
کتاب حماسه حسینی: جلد اول، مجموعهاى مشتمل بر کلیه سخنرانیها و یادداشتهاى استاد شهید مرتضی مطهرى درباره حادثه کربلا است. حادثهای که در آن امام حسین (ع) امر به معروف و نهی از منکر کرد تا به سیره جدّش و پدرش علی بن ابی طالب (ع) رفتار کند.
کلمه «حماسه» به معنى شدت و صلابت است و گاه به معنى شجاعت و حمیّت استعمال مىشود. علماى شعر شناس، منظومههاى شعرى را از نظر محتوا یعنى از نظر نوع معنى و هدف شعر به اقسامى تقسیم مىکنند؛ بعضى از منظومهها را منظومههاى غنایى، بعضى را منظومههاى حماسى، بعضى را منظومههاى وعظى و اندرزى، بعضى را منظومههاى رثایى و بعضى دیگر را منظومههاى مدحى مىگویند. دیوان و غزلیات حافظ، غزلیات سعدى و دیوان شمس تبریزى، منظومههاى غنایى است؛ یعنى اگر چه هدف در اینها عرفان است ولى لااقل از نظر تشبیب، زبانْ عاشقانه است، سخن از حسن و بىاعتنایى محبوب است، سخن از درد فراق و درازى شب فراق و کوتاهى ایام وصال است.
کتاب حماسه حسینی، مجموعهاى است دو جلدى که جلد اول آن شامل سخنرانیها و جلد دوم مشتمل بر نوشتهها و یادداشتهاى استاد شهید مطهری درباره حادثه کربلاست. این کتاب شامل هفت فصل است. فصل اول تحت عنوان «حماسه حسینى» مجموعه سه سخنرانى استاد شهید تحت همین عنوان است که در حدود سال 1347 هجرى شمسى در حسینیه ارشاد ایراد شده است و کتاب نیز به همین نام نامیده شد.
فصل دوم را سخنرانیهاى استاد تحت عنوان «تحریفات در واقعه تاریخى کربلا» تشکیل مىدهد. این سخنرانیها در فروردین ماه 1348 هجرى شمسى برابر با محرم 1389 هجرى قمرى در حسینیه ارشاد ایراد شده است.
«ماهیت قیام حسینى» فصل سوم این کتاب را تشکیل مىدهد.
فصل چهارم را یک سخنرانى آن شهید بزرگوار تحت عنوان «تحلیل واقعه عاشورا» تشکیل مىدهد. این سخنرانى در سال 1356 در یکى از جلساتى که به طور هفتگى در برخى منازل برقرار و موسوم به «جلسه یزدیها» بود ایراد شده است.
«شعارهاى عاشورا» (سخنرانى معروف استاد که توأم با گریه شدید ایشان است) فصل پنجم این کتاب را تشکیل مىدهد. این سخنرانى در روز عاشورا و در حدود سال 1352 در مسجد جامع نارمک (تهران) ایراد گردیده است.
فصل ششم این کتاب مجموع هفت جلسه سخنرانى استاد شهید تحت عنوان «عنصر امر به معروف و نهى از منکر در نهضت حسینى» است. در این فصل علاوه بر موضوع مذکور، بهطورکلى اصل «امر به معروف و نهى از منکر» مورد بحث واقع شده که در خلال آن، مسائل اجتماعى و سیاسى روز نیز مطرح گردیده است. از جمله کارنامه مسلمین در مسئله فلسطین بررسى شده است.
«عنصر تبلیغ در نهضت حسینى» فصل هفتم این کتاب را تشکیل مىدهد. این فصل مجموع هفت سخنرانى استاد تحت همین عنوان است که در سال 1350 شمسى و در ماه محرم در مسجد «جاوید» تهران ایراد شده است. در این فصل بهطورکلى «تبلیغ در اسلام» نیز مورد بحث واقع شده است.
کتاب حماسه حسینی از نظر نوع موضوعات و قوت تحلیل، از شاهکارهاى آیتاللّه مطهرى بهشمار مىرود و از نظر خرافهشویى از این حادثه بزرگ و درسآموز و پرداختن به جنبههاى مختلف این حادثه و ارزشگذارى براى هر یک از این جنبهها و از نظر پرداختن به جوانبى که معمولاً کمتر به آنها پرداخته مىشود یک کتاب کمنظیر محسوب مىشود.
عناوین سخنرانیهاى جلد اول به ترتیب عبارتند از: حماسه حسینى، تحریفات در واقعه تاریخى کربلا، ماهیت قیام حسینى، تحلیل واقعه عاشورا، شعارهاى عاشورا، عنصر امر به معروف و نهى از منکر در نهضت حسینى، عنصر تبلیغ در نهضت حسینى.
در بخشی از کتاب حماسه حسینی - جلد اول میخوانیم:
حادثه عاشورا و تاریخچه کربلا دو صفحه دارد: یک صفحه سفید و نورانى، و یک صفحه تاریک، سیاه و ظلمانى که هر دو صفحهاش یا بىنظیر است و یا کمنظیر.
اما صفحه سیاه و تاریکش از آن نظر سیاه و تاریک است که در آن فقط جنایت بىنظیر و یا کمنظیر مىبینیم. یک وقت حساب کردم و ظاهرا در حدود بیست و یک نوع پستى و لئامت در این جنایت دیدم، و خیال هم نمىکنم در دنیا چنین جنایتى پیدا بشود که تا این اندازه تنوّع داشته باشد. البته در تاریخچه جنگهاى صلیبى، جنایتهاى اروپاییها خیلى عجیب است. و اینکه جرأت نمىکنم که بگویم حادثه کربلا از نظر زیادى جنایت نظیر ندارد، چون توجه من یکى به جنگهاى صلیبى و جنایتهایى است که مسیحیها در آن مرتکب شدند و یکى هم به جنایتهایى است که همین اروپاییها در اندلس اسلامى مرتکب شدند که آن هم عجیب است.
تاریخ اندلس مرحوم آیتى را که دانشگاه تهران چاپ کرده است بخوانید؛ کتابى است بسیار تحقیقى و آموزنده. در این کتاب نوشته است: اروپاییها به صد هزار زن و مرد و بچه اجازه دادند که هر جا مىخواهند بروند. بعد که اینها راه افتادند، پشیمان شدند و شاید هم از اول حقّه زدند که اجازه حرکت دادند. به هر حال تمام این صد هزار نفر را کشتند و سر بریدند.
شرقى هرگز از نظر جنایت به غربى نمىرسد. شما اگر در تمام تاریخ مشرق زمین بگردید، دو جنایت را حتى در دستگاه اموى پیدا نمىکنید: یکى آتش زدن زنده زنده و دیگر قتل عام کردن زنان، ولى در تاریخ مغرب زمین این دو نوع جنایت فراوان دیده مىشود. زن کشتن در تاریخ مغرب زمین یک امر شایعى است. هنوز هم باور نکنید که اینها روح انسانى داشته باشند. آنچه در ویتنام صورت مىگیرد ادامه روحیه جنگهاى صلیبى و جنگهاى اندلس آنهاست.
فهرست مطالب کتاب
مقدمه چاپ سىام
فصل اول : حماسه حسینی
دو چهره حادثه کربلا
نهضت حسینى، حماسهاى مقدس
نهضت حسینى، عامل شخصیت یافتن جامعه اسلامى
فصل دوم: تحریفات در واقعۀ تاریخی کربلا
معنى تحریف و انواع آن
عوامل تحریف
تحریفات معنوى حادثه کربلا
وظیفه ما در برابر تحریفها
فصل سوم: ماهیت قیام حسینى
فصل چهارم: تحلیل واقعه عاشورا
فصل پنجم: شعارهاى عاشورا
فصل ششم: عنصر امر به معروف و نهی از منکر در نهضت حسینی
عوامل مؤثر در نهضت حسینى
ارزش هر یک از عوامل
شرایط امر به معروف و نهى از منکر
مراحل و اقسام امر به معروف و نهى از منکر
ارزش امر به معروف و نهى از منکر از نظر علماى اسلام
کارنامه ما در امر به معروف و نهى از منکر
تأثیر امر به معروف و نهى از منکر اهلبیت
امام پس از حادثه کربلا
فصل هفتم: عنصر تبلیغ در نهضت حسینی
معنى تبلیغ
وسایل و ابزار پیامرسانى
روش تبلیغ
روشهاى تبلیغى نهضت حسینى
حادثه کربلا، تجسم عملى اسلام
فهرستها
فهرست آیات قرآن کریم
فهرست احادیث
فهرست اشعار عربى
فهرست اشعار فارسى
فهرست اسامى اشخاص
فهرست اسامى